Deuren voor ATM-kluizen tijdens de fabricage.
Gunnebo Doetinchem
Gunnebo wereldwijd

Gunnebo AB, ofwel de Gunnebo Group, is een Zweedse multinational. Het hoofdkantoor bevindt zich in Göteborg (Gotenburg). Er werken circa 5400 medewerkers, en de omzet bedraagt circa 650 miljoen euro (gegevens 2015). Gunnebo is actief op het gebied van de fysieke veiligheid.

4 hoofddivisies
Safes & Vaults levert kluizen in verschillende weerbaarheidsklassen (grades) die bescherming bieden tegen braak en explosieven, en/of tegen vuur. Bekende handelsmerken zijn Chubbsafes, Fichet-Bauche, Steelage, Hamilton Safes en Rosengrens.
Entrance Security richt zich op de toegangsbeheersing op locatie door middel van toegangspoortsystemen in voornamelijk het openbaar vervoer en op luchthavens.
Cash Management levert systemen voor de opslag, het transport en de verwerking, en de financiële afhandeling van contant geld, voornamelijk voor retailers en banken. Bijvoorbeeld in de vorm van mobiele ‘kluizen’ met beveiligde transport-cassettes waarin zowel munten als bankbiljetten kunnen worden gestort.
Electronic Security houdt zich bezig met elektronische, geïntegreerde toegangscontrole, met elementen als elektronische pasjes, videosurveillance, monitoring op afstand en hoog-beveiligde slotsystemen.

Markten en productiefaciliteiten

Gunnebo AB is actief in 3 regio’s: EMEA (64%), Asia-Pasific (18%) en Americas (18%) . De percentages geven het aandeel in de omzet aan (niveau 2016). De productiefaciliteiten bevinden zich in Doetinchem (Nederland), Baldenheim en Bazancourt (Frankrijk), Binefar (Spanje), Lavis (Italië), Markersdorf (Duitsland), Cincinnati (Verenigde Staten), Halol (India), Jakarta (Indonesië), Kunshan (China) en Wadeville (Zuid-Afrika).

Geschiedenis

De naam Gunnebo is afgeleid van het gelijknamige dorpje in het zuidoosten van Zweden waar Hans Hultman in 1764 een smederij begon. Door een geleidelijke uitbreiding ontstond Gunnebo Industries. In 1991 vormde de Zweedse overheid een aantal investeringsfondsen als maatregel tegen de toenmalige economische crisis. Het fonds Hidef Kapital AB nam Gunnebo Industries over, en tevens de naam Gunnebo. Het was het begin van een reeks overnames in het buitenland, waaronder Fichet-Bauche, Rosengrens en Chubbsafes. In 2006 kregen alle aangekochte bedrijfsonderdelen de naam Gunnebo (diverse handelsmerken zoals Chubbsafes bleven gehandhaafd).

Gunnebo in Doetinchem

Gunnebo Doetinchem bevindt zich op het bedrijventerrein De Huet. De fabriek is een onderdeel van de divisie Safes & Vaults, en valt onder de afdeling OEM ATM. Er worden kluizen gefabriceerd die worden ingebouwd in PIN-automaten. Er werken in Doetinchem circa 250 medewerkers waarvan ongeveer 140 uitzendkrachten, voornamelijk afkomstig uit Oost-Europa.

Gunnebo levert wereldwijd ATM-kluizen, vanuit de fabriek in Doetinchem, maar ook vanuit fabrieken in India, en (op basis van licentie) in China en Brazilië. De ontwerpen van nieuwe typen kluizen worden bij instituten in de regio’s van levering gecertificeerd (bijvoorbeeld de ECB – European Certification Body – in Europa), en krijgen een bepaalde weerbaarheidsklasse. In Doetinchem vindt het ontwerp en de certificering plaats van álle ATM-kluizen die wereldwijd door Gunnebo worden geproduceerd.

De kluizen worden geleverd aan OEM’s (Original Equipment Manufacturers) en niet aan consumenten. Een belangrijke klant voor Gunnebo is NCR (NCR Corporation). Een deel van de circa 150 ATM-kluizen die op werkdagen in Doetinchem worden geproduceerd (niveau 2017) wordt vervoerd naar Boedapest, waar de kluizen door NCR worden ingebouwd in PIN-automaten, met toevoeging van elektronica zoals het beeldscherm, de gelduitgifte-automaat en aanvullende elektronische beveiligingen. NCR-partnerbedrijven zoals Dujardin in Nederland, brengen vervolgens verdere kleinere aanpassingen aan (afhankelijk van de bank waar de automaat voor is bestemd), en plaatsen de PIN-automaat vervolgens op de uiteindelijke locatie.

Geschiedenis

In 1879 begon G. Martens, smid in Doetinchem, aan de fabricage van ‘brand- en braakveilige kisten en kasten’. 100 Jaar later, in 1979, leverde Koninklijke Martens Brandkasten kluizen en aanverwante producten aan banken (waaronder de Nederlandsche Bank), kantoren en particulieren. In 1989 werd Martens aangekocht door de Zweedse brandkastenfabrikant Rosengrens, die vervolgens in 1994 door het Zweedse Gunnebo AB werd overgenomen.

Als eigenaar van een groeiende groep bedrijven op het gebied van ‘Safes & Vaults’, reorganiseerde Gunnebo de fabricage daarvan in de jaren na 2000. Doetinchem ging zich daarbij richten op de ontwikkeling en productie van de in toenemende mate commercieel succesvolle ATM-kluizen. De snel groeiende vraag daarnaar vroeg om een inrichting van de serieproductie volgens de principes van het Lean produceren.

Gunnebo 2020

Al in 2014 is begonnen met een omvangrijk automatiseringsproject in 3 fasen: Gunnebo 2020. De eerste fase, het automatiseren van het stansen van stalen plaatdelen, is in 2016 afgerond. De tweede fase, een vergaande automatisering van de eindassemblage, de reiniging, het verven en de expeditie, is nu in voorbereiding, en zal in 2018 worden voltooid. De derde fase beslaat de automatisering van het ‘buig’ proces van de stalen plaatdelen.

Missie

Gunnebo in Doetinchem levert, als onderdeel van de Gunnebo Groep, een bijdrage aan een wereld die aan alle mensen veiligheid biedt. Onze organisatie in Doetinchem wordt gekenmerkt door een prettige werksfeer, waar onderling respect, aandacht voor mensen en goede arbeidsvoorwaarden samengaan met de gezamenlijke en toegewijde inzet bij het leveren van uitstekende producten aan onze klanten.