DE
PRODUCTIE
M
Hoofd Technische Dienst Ronald Buiting
"Als technische dienst kunnen we heel veel."

“Het machinepark. Hoe je van een vlakke staalplaat tot een ATM kluis komt – dat boeit me. Gaten stansen, laseren, buigen, hechten, vullen – welke machines je daar voor nodig hebt. Voor ons als TD zijn binnen het proces ook de kranen, – de takels, de lifttafels – belangrijk. Die worden intensief gebruikt bij de productie, het zijn in die zin geen hulpmddelen maar productiemiddelen. Als een kraan wegvalt, dan heb je direct stagnatie in de dagproductie. Ook de vulinstallaties en de betonmolen moeten altijd lopen. Relais-sturingen, kabelbreukjes, toortsen – dat zijn de normale onderhoudszaken aan kranen.”

“Er zijn veel ontwikkelingen binnen ons bedrijf – zoals de automatisering – en we hebben continue met een man of 8 wel werk. En het onderhoud wordt steeds uitgebreider. Vroeger had je een machine, en die liet je gewoon lopen. Nu is het een voorwaarde bij onze ISO certificeringen dat we preventief onderhoud uitvoeren – smeren, na een bepaalde tijd onderdelen vervangen. De kans dat een machine stuk gaat wordt dan kleiner. Want stel dat een machine uitvalt, dan moet je dat met een andere machine, of op een andere manier gaan oplossen. Daardoor wordt de kans op afwijkingen in het product groter – je krijgt dan een minder constante, ijkbare kwaliteit.”

“Als ik ineens een enorm groot budget zou krijgen, en mocht kiezen waar ik dat zou investeren – dan toch in de automatisering, zoals we nu met Gunnebo 2020 ook al doen. Onze bestaande technische infrastructuur, die is goed. Maar investeren in makkelijker werken. Het is op een aantal plekken toch intensief werk. Handwerk – zoals bij het schoonmaken, het uitborstelen van cementresten. Het nadeel van automatisering is dat je minder mensen nodig hebt, maar fysiek-lichamelijk brengt het verbetering. Ik ben productiemedewerker geweest, en ik weet dat ‘vroeger’ – ik was jong en deed het allemaal, een kluisdeur met de hand tillen, met zware slijptollen werken – dat dat een weerslag op mijn lichaam heeft gehad. Als OR zoeken we samen met de leiding naar effectieve en economisch haalbare verbeteringen. Maar we hebben in die zin eigenlijk alleen maar vooruitgang gezien. Bij ons wordt niet geprobeerd om het onderste uit de kan te halen bij onze mensen, qua werkdruk. Het is sociaal.”

“We zijn op onze huidge locatie beperkt in onze ruimte. Het is een compacte fabriek. Op één vierkante meter benutten we alle ruimte. Er werken toch ruim 200 man in de fabriek, naast de medewerkers op kantoor. Als je na werktijd ziet hoeveel mensen er uit de fabriek komen, dan kijk je daar toch van op. Een ruimer opgezette productie, en een versnelle invoering van 5S – dat staat nog op mijn wensenlijstje.”

1988
Het begin
“Ik ben begonnen bij Martens Brandkasten op 20 jarige leeftijd. Vanuit school (KMBO) dienstplicht vervuld, en vanuit dienst gelijk hier gaan werken. Ik had altijd hier al vakantiewerk gedaan, vanaf mijn 16e. Ik ben ingegroeid hier, ken het hele bedrijf van boven tot onder, en alles meegemaakt. Begonnen als constructiebankwerker, kluizen gebouwd , en – ik wil leren – door middel van cursussen electrisch en lassen, management , PLC programmeren ook – uiteindelijk tot hier gekomen.”
Werk
“Hoofd Technische dienst, met circa 8 medewerkers in vaste dienst. We werken aan het onderhoud, en het doorvoeren van verbeteringen aan de productielijn. En aan de programma’s voor automatisering zoals Gunnebo 2020 – een deel daarvan wordt uitbesteedt maar wij leggen bijvoorbeeld de fundering aan bij nieuwbouw, en leggen na de staalbouw alle electriciteit aan. Mechanisch en electrisch – als technische dienst kunnen we heel veel. Ook omdat we als bedrijf hele specifieke eisen hebben.”
Gunnebo
“Eigenlijk kun je Gunnebo uniek noemen omdat ik al die jaren nooit de drang heb gehad om hier weg te gaan. Je hebt goede voorzieningen, en wordt naar je geluisterd, er zijn voldoende opleidingsmogelijkheden. Je kunt doorgroeien als je het netjes aangeeft. Er zijn wel mensen hier weggegaan – maar ze zijn toch bijna allemaal weer terug gekomen. Alles kan. Het is een sociaal bedrijf. Er wordt naar de mens gekeken. Als je je werk doet – dan kun je ook rekenen op hulp als het nodig is. Geven en nemen. En ik moet zeggen – ze geven hier best veel. ”
Cherry on the cake
“Mijn en onze kennis overbrengen aan jonge mensen die hier stage lopen. Vooral vanuit het Graafschapcollege. We zijn een Leerbedrijf. Ik krijg mechatronica mensen – die laat ik zo snel mogelijk meelopen, volwaardig, net als mijn eigen mensen. Ze komen hier immers niet om hele dagen te tappen of kabeltjes aan te sluiten, maar om het vak te leren. Leren lassen bijvoorbeeld. Als ze weggaan zijn ze vaak heel enthousiast omdat ze alles meegemaakt hebben – bijna als ervaren onderhoudsmedewerkers. ”

Lees het volgende artikel in de reeks over De Productie:
Ploegbaas Alfons Geurts.
 •  

  • De Productie.

   De Productie.

   Een fabriek is een systeem, van materialen, machines, mensen en meer. Een productiemanager houdt zich daarbij bezig met andere zaken dan een …
  • Thuis in Oost-Europa; werken in Nederland

   Thuis in Oost-Europa; werken in Nederland

   Hoe is het om te werken in een ander land, en slechts nu en dan naar 'thuis' te gaan? Peter Jancek is …
  • Gunnebo 2020: De automatisering

   Gunnebo 2020: De automatisering

   In lijn produceren - dat was in 2010 noodzakelijk om concurrerend te blijven. Nu ligt het accent op het stapsgewijs automatiseren van …
  • Het ontwerp van een kluis

   Het ontwerp van een kluis

   Jos Leusink werkt al meer dan 25 jaar aan het ontwerpen van kluizen die hoofdbrekens geven aan krakers, brekers en andere boeven. …